“Dit programma is een groot aanvalsplan om de ongelijkheid en de tegenstellingen in Nederland aan te pakken.” Dat zei GroenLinks-leider Jesse Klaver dinsdagavond in de Melkweg in Amsterdam bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma.
Hij wil dat empathie en gemeenschapszin weer terugkomen in de samenleving. “Dat idee van een gezamenlijke toekomst, van gemeenschappelijk idealisme, van gedeeld optimisme.”
De partij vindt dat er drastische keuzes moeten worden gemaakt om de economie te vergroenen waarbij het welzijn voorop staat en welvaart wordt verdeeld. Ze wil haar doelen bereiken door onder meer de lonen te laten stijgen en de overheid flink te laten investeren. Hij wil een breuk met het beleid van de afgelopen dertig jaar.
Kolencentrales sluiten
Concreet wil ze de komende kabinetsperiode alle kolencentrales sluiten en een einde aan de bio-industrie. Geld voor haar plannen komt er onder meer door een heffing op de uitstoot van kooldioxide (CO2 – dat een belangrijk aandeel heeft in de opwarming van de aarde). “We krijgen het meest ambitieuze klimaatbeleid ooit”, hield Klaver zijn gehoor voor.
De partij wil de kloof tussen arm en rijk verkleinen. Het is “tijd voor een loongolf”. Ouderen met een klein pensioen moeten er meer bij krijgen. Om de welvaart beter te verdelen moeten de belastingen voor lage en middeninkomens “fors” worden verlaagd, terwijl mensen met veel vermogen meer gaan betalen (met een Piketty-belasting).
"De tegenstelling tussen belastingbetalende burgers en belasting ontwijkende multinationals is onrechtvaardig en maatschappelijk onhoudbaar", meent de partij. Daarom wil ze dat belastingontwijking door grote bedrijven harder wordt aangepakt. Multinationals worden verplicht per land openbaar te maken hoeveel vennootschapsbelasting ze betalen.
Weg eigen risico
Een aantal punten van het programma waren al eerder naar buiten gekomen. Zo moet de eigen risico in de zorg verdwijnen. Verder wil de partij een brugklas van twee jaar en gratis bijles voor alle leerlingen.
GroenLinks zit met vier man in de Tweede Kamer. Maar in de peilingen zit de partij in de lift. Eerder maakten 50PLUS, D66 en de PVV al hun programma's bekend. De verkiezingen zijn op 15 maart.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl